oben links oben rechts
left border
Strona Główna ˇ KontaktWrzesień 25 2020 00:44:06
Nawigacja
Strona Główna
Dziennik elektroniczny
Szukaj
Historia Szkoły
Historia Wyszyny
Samorząd Szkolny
Sukcesy uczniów
Nauczyciele
Obsługa
Rada Rodziców
Innowacje
Rozkład dzwonków
Dyżur nauczycielski do dyspozycji rodzica
Biblioteka
Świetlica
Programy profilaktyczne
Plan lekcji na rok szkolny 2017/2018
Kalendarz roku szkolnego 2017/2018
Zajęcia dodatkowe
Wydarzenia sportowe
Spotkania z muzyką
Wyszyńska Dziesiątka
Projekt - "Dzieciństwo bez próchnicy"
Program edukacyjny „Zdrowe - nietrudne”
Projekt - Szkoła Kreatywnych Umysłów
"Klucz do efektywnego nauczania - ja i mój uczeń pracujemy aktywnie" - program edukacyjny
Projekt - "Z językiem polskim za pan brat"
Projekt - "Dobre maniery"
Projekt unijny - "Akademia Równych Szans".
Projekt matematyczny "Jak polubić matematykę"
Reforma Edukacji - Dobra Szkoła
Online
Gości Online: 1
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 2
Najnowszy Użytkownik: ewa
BIP
Image and video hosting by TinyPic
Szkoła Kreatywnych Umysłów
Akademia Równych Szans
Warsztaty smaku "Zmysłowa podróż, czyli świadome postrzeganie multisensoryczne"
Na przełomie marca i kwietnia odbyły się warsztaty smaku "Zmysłowa podróż, czyli świadome postrzeganie multisensoryczne", w których brali udział uczniowie z klas IV - VI. Zajęcia zorganizowane zostały przez Turecką Unię Rozwoju w ramach Projektu Finansowanego z Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.
WARSZTATY SMAKU: ZMYSŁOWA PODRÓŻ
-czyli świadome postrzeganie multisensoryczne

Idea warsztatów smaku:
Postrzeganie to zjawisko subiektywne odgrywające kluczową rolę w procesie poznawczym świata i w dużej mierze determinujące wybory życiowe człowieka.
U podstaw tych wyborów leżą zaś bodźce zmysłowe.
Na warsztatach smaku uczymy jak interpretować różne bodźce zmysłowe aby właściwie rozpoznać i docenić walory żywności. Tłumaczymy jak zrozumieć niektóre z mechanizmów, poprzez które owe bodźce wchodzą w interakcje, co prowadzi do wielozmysłowego poznawania świata. Przeprowadzamy ćwiczenia połączone z degustacjami, które angażują wszystkie zmysły uczestników, kojarzymy to co
zna z degustacjami, które angażują wszystkie zmysły uczestników, kojarzymy to co znane z tym co dopiero poznajemy poprzez proste i złożone zadania. Nowo nabyte umiejętności powinny uczynić uczestników bardziej świadomymi konsumentami.

Cele warsztatów smaku:
1. Udział w zorganizowanym doświadczeniu rozpoznawania i interpretacji bodźców zmysłowych dotyczących żywności.
2. Rozbudzenie ciekawości rozumienia niektórych emocji jakie towarzyszą przy wyborze żywności.
3. Rozwój świadomości wyborów dotyczących odżywiania.
4. Nabycie umiejętności przewidywania efektów dokonywanych wyborów dotyczących żywności.
5. Uwrażliwienie uczestników na konieczność ochrony środowiska.

Stosowana metodologia:
Proponowana metoda prowadzenia warsztatów, połączenie nauki z wymianą doświadczeń,opracowana została przez międzynarodowy ruch Slow Food
i przystosowana do polskich warunków.
Metoda bazuje głównie na wymianie spostrzeżeń uczestników, odkrywaniu preferencji i czerpaniu radości ze wspólnego wykonywania szeregu ćwiczeń. Warsztaty promują wyjątkowość i różnorodność doświadczeń każdego uczestnika. Nie osądzają, nie szeregują i nie podają uniwersalnych reguł.
Promują indywidualność.
Stymulacja zmysłów, poprzez dostarczanie różnorodnych wrażeń, pozwala uczestnikom warsztatów
zarejestrować owe doznania w ich pamięci sensorycznej. Jest to holistyczna podróż od zmysłów po emocje, w którą zaangażowane są umiejętności manualne, twórcze, wyobraźnia i intuicja uczestników.
Efektem tej podróży jest zrozumienie pewnych mechanizmów, które decydują o naszych konsumpcyjnych preferencjach, i które pomagają w ich przewartościowaniu.

Program warsztatów smaku:
Na warsztaty smaku ZMYSŁOWA PODRÓŻ składa się 6 modułów tematycznych:

 Spójrz, nie dotykaj,
 Odkrywamy aromaty,
 Tekstura i konsystencja,
 Chrup czy trzask,
 Doznania podniebienia,
 Świadome postrzeganie multisensoryczne.
Każdy temat trwa 2 godziny lekcyjne i był realizowany w odstępach 1 do 2 tygodni.
Każdy moduł rozpoczyna się od określenia zasad higieny i bezpieczeństwa na zajęciach.

Uczestnicy:
Uczestnikami warsztatów smaku ZMYSŁOWA PODRÓŻ mogą być dzieci w wieku od 9 do 12 roku życia. Grupa uczestników nie może być większa niż 20 osób.
Na co najmniej godzinę przed warsztatami uczestnicy powinni powstrzymać się od spożywania jakiejkolwiek żywności czy napojów, nie myć zębów oraz nie stosować odświeżaczy do ust, aby nie zakłócić właściwej pracy zmysłów.

UWAGA: Rodzice lub opiekunowie prawni dzieci zobowiązani są do poinformowania Prowadzących, przed rozpoczęciem warsztatów, o alergiach i nietolerancjach pokarmowych.

Mocne strony:
Poznanie mechanizmów, które decydują o naszych konsumpcyjnych preferencjach, i które pomagają w ich przewartościowaniu, w kierunku zdrowego odżywiania.

Słabe strony:
Zajęcia zostały przewidziane tylko dla 20 osobowej grupy.

Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic



Image and video hosting by TinyPic



Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic




Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

administrator
11/12/2011 15:28
dzień dobry

Godło
Nauczyciel z klasą
Image and video hosting by TinyPic
Radosna Szkoła
Image and video hosting by TinyPic
Klub Puchatka
Image and video hosting by TinyPic
Lepsza Szkoła
right border
unten links unten rechts


227802 Unikalnych wizyt

Powered by powered by php-fusion   |   Theme by Moded By: UCTXs Themes

Based on greeny by: Design by Matonor

Załóż : Własne Darmowe Forum | Własną Stronę Internetową | Zgłoś nadużycie | okazjanazakupy.pl